+387 65 792 814 / +387 66 155 378 (ENG) activeholidaysbosnia@gmail.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login
+387 65 792 814 / +387 66 155 378 (ENG) activeholidaysbosnia@gmail.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Jezera Zelengore

JEZERA ZELENGORE

Planina Zelengora poznata je po svojim jezerima: Donje Bare, Gornje Bare, Orlovačko (Borilovačko) jezero, Štirinsko jezero, Kotlaničko jezero, Crno jezero, Bijelo jezero i Kladopoljsko (Orlovačko) jezero; kao i jedno umjetno, Borilovačko ili Jugovo jezero koje je nastalo na mjestu Borilovačke bare pregrađivanjem potoka kojim je oticala voda iz nje. Iako se najčešće smatra prirodnim jezerom, Kladopoljsko jezero je prema pričama nastalo tako što su lokalni čobani balvanima (kladama) začepili ponor potoka. Vode jezera Zelengore, sa izuzetkom Crnog jezera koje Jezernicom površinski otiče u rijeku Hrčavku, završavaju u kraškom podzemlju. Od ovih jezera u okviru Nacionalnog parka je njih pet: Donje Bare, Gornje Bare, Crno jezero, Bijelo jezero i Orlovačko jezero. Sva jezera Zelengore se nalaze u visokoplaninskom području.

Crno jezero

Crno jezero se nalazi ispod padina Orlovca. Oko Crnog jezera prisutno je više malih površinskih izvora koji vodom pune jezero, a iznad jezera sa njegove jugoistočne strane niz zamočvarenu travnatu padinu slijeva se jedan manji potočić ka jezeru. Crno jezero je pravo šumsko jezero koje je u potpunosti okruženo šumom. Sa padina Orlovca i okolnih brda ka jezeru se spušta smrčeva i bukova šuma sve do obale jezera. Od svih jezera Zelengore ovo jezero ima najbujniju vegetaciju. Iz jezera ističe potok Jezernica koji otiče ka rijeci Hrčavki.

Bijelo jezero

Bijelo jezero, smješteno oko 600 m južnije od Crnog. Kao i Crno jezero nalazi se ispod padina Orlovca i Orlovače. Zbog male dubine i položaja jezera ispod grebena jezero zimi biva često zatrpano snijegom i ledom. Sa jugoistočne strane u njega se ulijeva plitki potočić, a iz jezera voda otiče plitkim jarkom sa njegove sjeverne strane. Bijelo jezero je ime dobilo po boji koja potiče od krupnih dolomitnih blokova i kamenja na njegovom dnu.

Orlovačko jezero

Orlovačko jezero smješteno je u travnatoj dolini ispod Orlovca na sjeveroistoku, Stoga na jugu i Ljeljena na sjeveru. Jugoistočno od jezera se izdiže Bregoč (2.014 m), najviši vrh Zelengore. Sa sjeveroistočne strane od Ljeljena i Orlovca u jezero se ulijeva nekoliko slabih potočića, kao i jedan potočić sa njegove južne strane. Nasuprot uglavnom rijetkoj obalnoj vegetaciji, ispod površine razvijena je izuzetno bujna vegetacija koja u potpunosti prekriva dno, a dijelom i površinu vode. U jezeru se nalaze potočna i kalifornijska pastrmka, kao i jezerska zlatovčica.

Donje Bare

Jezero Donje Bare je od Tjentišta udaljeno oko 20 km. Okruženo je planinskim vrhovima: Ardov (1.723 m), Planinica (1.874 m) i Mala Siljevica (1.720 m). Na jugozapadnom dijelu jezera postoji izvor koji vodom napaja jezero. Jezero Donje bare ima stabilan nivo vode. Na jezeru se nalazi lovačka kuća kojom upravlja Nacionalni park.

Gornje bare

Ovo jezero je smješteno u podnožju Uglješinog vrha

(1.720 m) i Tovarnice (1.683 m). Nalazi se oko 1,75km od jezera Donje Bare. Jezero Gornje Bare je tipično glacijalno jezero okruženo planinskim pašnjacima i strmim kamenitim padinama.  Na oko 50m od jezera, odvojena malim grebenom nalazi se suva jezerina koja pokriva veću površinu od samog jezera. Jezerina je gusto obrasla i uglavnom bez otvorene vodene površine izuzev nekoliko malih bazena.

Ukoliko ste zainteresovani, pročitajte više o našoj popularnoj turi „Gornje i Donje Bare, Planina Zelengora„. Sa našim timom imate priliku posjetiti ova dva prelijepa jezera Zelengore.

Kotlaničko jezero

Kotlaničko jezero nalazi se na 1528m.n.v.  Okruženo je vrhovima Dumoš (1882 m), Prutača (1817 m), Klek (1899 m) i Zimovnica (1742 m). Kotlaničko jezero je bogato ribom, jezerskom zlatovčicom, a u njemu ima i tritona, endemičnog vodozemca.

Štirinsko jezero

Najveće jezero na Zelengori nalazi se okruženo vrhovima Dumoš, Todor (1949m.n.v.) i Osredak (1828m.n.v.), na udaljenosti od 1h hoda od Kotlaničkog jezera. Jezero je bogato jezerskom zlatovčicom, a u blizini jezera nalazi se manja nekropola koja broji 80 stećaka.

Jugovo jezero

Jugovo jezero, jedino vještačko jezero koje se nalazi na Zelengori,svoje ime je dobilo po svom konstruktoru, Jugu. Jugo je bio lovočuvar u Nacionalnom parku, koji je dobio ideju da naprvi branu na jednom potočiću, kao rezultat danas imamo Jugovo jezero. Nalazi se na oko 1450 m. nadmorske visine, u neposrednoj blizini Orlovačkog jezera. Jezero se poribljava skoro svake godine kalifornijskom pastrmkom, pa je pogodno za sportski ribolov.