+387 65 792 814 / +387 66 155 378 (ENG) activeholidaysbosnia@gmail.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login
+387 65 792 814 / +387 66 155 378 (ENG) activeholidaysbosnia@gmail.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

„Negativno“ ne znači nužno nešto loše

"Negativno" ne znači nužno nešto loše

Zahvaljujući mjerama primjenjenim u cilju sprječavanja zaraze od virusa korona, životni tempo svih nas se promijenio. Dobili smo priliku da zastanemo, osvrnemo se oko sebe, naučimo nešto novo ili da provedemo kvalitetno vrijeme sa svojim najbližima.

Za mene je ova situacija bila okidač da prvenstveno uvidim značaj, a onda pokušam pronaći što više podataka o fenomenu negativnih jona. Od prijatelja sam prije par godina na poklon dobio lampu od himalajske soli, koja po njegovim riječima emituje negativne jone i neutrališe zračenje kućnih uređaja, prije svega kompjutera. Kako mi je iz istih razloga pored kompjutera stajao i kaktus, vjerovatno bi i ta lampa tako neprimjetno stajala, da je jednog dana nisam slučajno zakačio i oborio. S obzirom da mi je na radnom stolu prilična gužva, u prvom trenutku sam pomislio čak da je sklonim, da mi ne smeta, međutim, s obzirom da je ona poklon od dragog prijatelja i da nikada ranije nisam imao vremena da se malo više informišem o njenoj koristi, odlučio sam da prekratim vrijeme izolacije izučavajući koje su to njene dobrobiti po ljudsko zdravlje.

 Mjere koje traju gotovo dva mjeseca, uskoro će biti iza nas i vratićemo se normalnom životu, samo ovaj put vrijeme treba da iskoristimo drugačije. Na prvom mjestu moramo pokušati da vodimo više računa o svom zdravlju, naročito kroz što češći boravak u prirodi i na svježem vazduhu, jer smo kroz ovaj period izolacije i straha od virusa uvidjeli koliko ima istine u tvrdnji „Zdravlje nije sve, ali bez zdravlja sve je ništa“ (Arthur Schopenhauer).

Virusi i bakterije su svuda oko nas te skrivanje u kući ne može donijeti rezultate, čak može biti i kontraproduktivno, kako na imunitet tako i na ljudsku psihu. Zbog toga moramo raditi na jačanju svog imuniteta da bi se organizam lakše izborio sa tim nevidljivim neprijateljima, pa čak i u slučaju da poklekne, simptomi će biti blaži. 

Joni kao molekuli mogu biti pozitivo ili negativno naelektrisani, a od ranije je dokazano da negativni joni izuzetno blagotvorno djeluju na organizam, naspram pozitivnih koji ga razaraju. Pozitivni joni (kationi)  se najbolje osjećaju 24/48 sati pred promjenu vremena kada se kod meteoropatnih osoba pojavljuju bolovi u zglobovima, na ožiljcima kao i bol u glavi. Olakšanje koje se osjeća nakon promjene vremena, odnosno električnog pražnjenja pripisuje se negativnim jonima. Anioni ili negativni joni su molekuli koji lebde u zraku i napunjeni su električnom energijom. 

prasuma perucica vodopad skakavac

Sa zdravstvenog aspekta, negativni joni neutralizuju bakterije i viruse koji su uzročnici mnogih bolesti. Takođe pozitivno utiču na metabolizam ćelija, pojačavaju imunitet, prečišćavaju krv, poboljšavaju respiratornu funkciju, te utiču na podizanje nivoa energije i serotonina koji se još naziva i hormonom dobrog raspoloženja.

Po preporuci SZO, za sprječavanje bakterija bilo bi idealno da se u zraku po cm3 nalazi 1 000 aniona. Sa povećanjem nadmorske visine raste i koncentracija negativnih jona po cm3, pa je u gradskom vazduhu usljed aerozagađenja prisutno od 0 do 500 negativnih jona po cm3, dok se koncentracija negativnih jona na planinama penje do 20 000 po cm3, zavisno od toga da li je planina bogata crnogoričnom šumom, jezerima, potocima i vodopadima. 

Slijedeći preporuke SZO, neizbježno je pomenuti područje opštine Foča, koja ima odlične preduslove za visoku koncentraciju negativnih jona. Pored velike razlike u nadmorskoj visini, 400 m/nv u gradskom jezgru do 2836 m/nv, koliko je na najvišem vrhu u Bosni i Hercegovini, planini Maglić, Foča na svojoj teritoriji ima bogat riječni krvotok, kao i pluća u vidu šume te je idealna za regeneraciju organizma i aktivan odmor. Snaga riječnih struja se najbolje vidi u dubini kanjona Tare, budući da je rijeka Tara uspjela da stvori najdublji kanjon u Evropi.

Kao najznačajniji riječni tok na teritioriji Foče treba istaći rijeku Drinu koja od svog nastanka na Šćepan Polju, spajanjem rijeke Tare i Pive, u svoj sliv prihvata brojne planinske rijeke, između ostalih i Sutjesku, Bistricu i Ćehotinu.

Cijelim krajolikom dominira šuma, koja zahvaljujući bogatom šumskom fondu predstavlja dom brojnim životinjskim vrstama. Najznačajniji dio šumskog fonda nalazi se na teritoriji Nacionalnog parka Sutjeska, preciznije u prašumi Perućici, u kojoj je do sada registrovano više od 170 vrsta drveća i grmlja. Kao najstariji prašumski rezervat u Bosni i Hercegovini, a jedan od posljednjih u Evropi, prema mišljenju naučnika sa Univerziteta Yale okarakterisana je kao jedinstvena prašuma sa značajnim doprinosom na globalni ciklus ugljenika. 

 

Nacionalni park Sutjeska se takođe može pohvaliti vodopadom Skakavac koji dominira u središnjem dijelu prašume, kao i brojnim jezerima na planini Zelengori koja većim dijelom pripada teritoriji nacionalnog parka. 

Značaj negativnih jona ima i naučno uporište, te u naučnim radovima nalazimo da jonizujući vazduh utiče na smanjenje zaraznosti virusa i sprječava njihovo prenošenje putem vazduha. Uticaj negativnih jona u naučnim radovima (Shu-Ye Jiang) uglavnom je fokusiran na kardio-vaskularni i respiratorni sistem, kao i na smanjenje krvnog pritiska. Kada je u pitanju mentalno zdravlje, izloženost anionima ublažava simptome sezonskih afektivnih poremećaja i blagotvorno utiče na poremećaje raspoloženja. 

Firma Sharp je sa istaknutim profesorom Džonom Oksfordom sa Univerziteta u Londonu provela istraživanje na virusu ptičijeg gripa. Koncentracijom od približno 50 000 cm3, u istraživanju je potpuno neutralisan visoko patogeni virus ptičijeg gripa iz kutije zapremine 1m3, a sam rad se zove „Higher Concentrations of Plasmacluster Ions ®*1 Boost Virus Inactivation and Elimination, Inhibit 99.9% of Airborne H5N1 Avian Influenza (“Bird Flu”) Virus“.

1 Response