+387 65 792 814 / +387 66 155 378 (ENG) activeholidaysbosnia@gmail.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login
+387 65 792 814 / +387 66 155 378 (ENG) activeholidaysbosnia@gmail.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Zelengora Peaks

VRHOVI ZELENGORE

Zelengora je za mnoge najljepša planina ovih prostora. Prostrana je, nepregledna, sva u ogrtaču od šuma i zelenih pašnjaka. Iako na njoj štrče brojni impozantni vrhovi (Bregoč, Kozije strane, Vilinjak, Stog, Orlovac, Planinica, Klek, Uglješin vrh), nekako je pitoma i blaga planina, sušta suprotnost Magliću i Volujaku, od kojih je dijeli duboki kanjon rijeke Sutjeske.

Bregoč i Kozije strane
Bregoč sa svojom nadmorskom visinom od 2.014 m najviši je vrh Zelengore. Planina Zelengora je posebno lijepa planina. Sa svakog vrha ili vidikovca pruža se nepregledno prostranstvo veličanstvenih planina, kanjona, rijeka, bujnih šuma i cvijetnih livada, iskonska nenarušena divljina. Bogat i raznovrstan živi svijet upotpunjava ovu ljepotu, pružajući čovjeku izgubljenu povezanost sa prirodom na jednom od rijetkih mjesta gdje se ovo jedinjenje još uvek može vratiti – Zelengora. Pristup tim vrhovima podrazumijeva hodanje kroz atraktivne krajolike planine, penjanje na sedla i grebene, prolazak pored lokvi, potoka, izvora i jezera, i zbog toga je uspon na ove vrhove vrijedan truda. Ukratko, svaki će planinar penjući se na Bregoč ili Stog moći obogatiti svoj duh i oplemeniti dušu i uživati u prekrasnim vidicima na okolne vrhove Zelengore.

Bregoč 2.014 m.n.v i Kozije strane 2.013 m.n.v su jedina dva vrha na Zelegori preko 2.000 metara nadmorske visine. Nalaze se u njenom centralnom dijelu, 4 kilometra od Orlovačkog jezera. Jedan od drugog su udaljeni samo 1 km. Tura uopšte nije zahtjevna i do Bregoča ima nekih 4 km hoda po prilično ugodnom terenu, kroz zelene livade pune borovnica. Malo jači uspon počinje kod dvije lokve koje se nalaze tačno između vrhova Bregoč i Kozje strane. Vrh je označen metalnim krstom visokim 3 metra, podno kojeg je ugrađen planinarski žig. Sa najvišeg vrha Zelengore pruža se veličanstven pogled na sve strane. Cijeli prizor odiše savršenim skladom u kojem je svako dobio svoje mjesto: svaki vrh, svaka stijena, svaki izvor, jezero, potok, svaki cvijet zbog nečega ovdje postoji i baš tu dobija pravi smisao. I mi smo tu zbog nečega. Čudan je to doživljaj gdje se osjećate kao dio te prirode. Tu ćete shvatiti koliko smo udaljeni od prirode, a toliko malo nam treba da postanemo dio nje.

Orlovacko Lake Zelengora

Uglješin vrh
Sa Uglješinog vrha prostire se pogled na najviši vrh Bosne i Hercegovine, na planinu Maglić, nadmorske visine od 2.386 metara. Odavde se mogu vidjeti i vrhovi Volujaka, te masiv Treskavac. U daljini su ogromna prostranstva nenaseljene divljine prema hercegovačkoj regiji, uključujući planinu Lebršnik, 150 godina stara mezozojska stijena i planinski prelaz Čemerno. Crnogorski Nacionalni park “Durmitor”, pa čak i susjedni Nacionalni park “Tara” u Srbiji, takođe se mogu vidjeti odavde.

Sa ovog vrha se pruža panoramski pogled na jezero Gornje Bare i prostrane livade i pašnjake. Ovaj dio rute takođe ima najljepše mogućnosti za fotografisanje, zato pripremite svoj fotoaparat za prelijepe snimke.
Zelena gora kao što joj i samo ime kaže, je nepregledno prostranstvo, protkano zelenim šumama i još zelenijim livadama i pašnjacima i planinu Zelengoru sa pravom nazivaju najljepšom i najpitomijom planinom Bosne i Hercegovine. Ona je takođe prirodna barijera između klimatskih regiona zemlje gdje se susreću mediteranska i kontinentalna klima. Lokalna legenda kaže da je Careva šuma, prašuma Zelengora, bila devastirana tokom kratke vladavine Austro-Ugarskog carstva u Bosni i Hercegovini kako bi pomogla u izgradnji kanala Venecije. Iako je ovu priču možda teško provjeriti, još uvijek se mogu vidjeti ostaci Careve šume. Više od 2.600 vrsta cvijeća i biljaka nastanjuje ovaj prelijep planinski vijenac – to je više od cijelih Pirineja!

Vidikovac Borić
Na nadmorskoj visini od 1.475 metara, vidikovac Borić pruža spektakularan pogled na okolne planinske vijence Maglića, Volujaka, Bioča, Sniježnicu, prašumu Perućicu, kanjon Vratar i Sutjesku, Stolac (sastojina crnog bora) i stari karavanski put Via Ragusa. Ovaj vidikovac je smješten između vrhova Siljevice i Planinice. Bez obzira što su ovi vrhovi viši od vidikovca Borić, pozicija mu je takva da “izlazi” na oštru strminu prema kanjonu rijeke Sutjeske, odakle se pruža spektakularan pogled.

Sa vidikovca Borić, nazvanog po sastojini crnog bora, jedno je od najatraktivnijih i najposjećenijih mjesta Nacionalnog parka “Sutjeska” i privlači turiste poput magneta. Energija ovog mjesta je nevjerovatna. Prirodno ćete pasti u meditaciju. Vrijedno je doći ovdje samo da biste doživjeli ovaj trenutak. Ovo je sigurno obavezna lokacija za posjetiti!