+387 65 792 814 / +387 66 155 378 (ENG) activeholidaysbosnia@gmail.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login
+387 65 792 814 / +387 66 155 378 (ENG) activeholidaysbosnia@gmail.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Sutjeska National Park

U procesu stvaranja i razvijanja „ekološke svijesti“, nacionalni parkovi imaju veoma značajnu ulogu, ne samo zbog uloge u zaštiti prirodnog naslijeđa, već posebno na planu informisanja i edukacije. U Nacionalnim parkovima u najvećoj mjeri vladaju zakoni prirode; parkovi su osnovani da bi se štitila prirodna dinamika jednog prostora. Rađanje, rast i umiranje – vječni prirodni ciklus tu može jasno biti viđen, a ljudi mogu iznova otkrivati njegove zakone. Nacionalni parkovi štite prirodno, kao i kulturno-istorijsko naslijeđe, za sadašnje i buduće generacije. Najvažniji zadatak nacionalnih parkova je zaštita prirodnih procesa. Mada je osnovna uloga nacionalnih parkova zaštita, oni ne isključuju ljude. Naprotiv- posjetioci su dobrodošli; oni koji prihvataju pravila parka i shvataju važnost i potrebu zaštite. U parku možete osjetiti prirodu svim svojim čulima i razvijati duboku, ličnu vezu sa prirodom – tako važnu za razumijevanje složenih prirodnih procesa. Uporedo sa očuvanjem prirode, edukacija je jedan od najvažnijih zadataka nacionalnih parkova.

Nacionalni  park  „Sutjeska“  se  nalazi  na  jugoistoku Bosne i  Hercegovine, na granici sa Crnom Gorom  obuhvatajući  dijelove monumentalnih  planinskih  masiva  Maglića, Volujaka  i  Zelengore. Iako  je osnovni motiv proglašenja našeg najstarijeg nacionalnog parka bila  zaštita  kulturno-istorijskog  naslijeđa vezanog  za  događaje  iz  Drugog  svjetskog  rata (istorijska Bitka na  Sutjesci  1943. godine), ipak se  vrijednost  brojnih  prirodnih  znamenitosti od  početka  nametnula  kao  ravnopravna,  da bi  u  posljednje  vrijeme  stekla  primat. Izražen reljef,  velika  visinska  amplituda  (500–2386 m), raznovrsna geološka građa, te geografski položaj na granici uticaja submediteranske i planinske kontinentale klime,  doprinijeli  su  tome  da je  ovo  područje  u  pogledu  biodiverziteta, endemizma i reliktnosti jedno od najbogatijih u BiH. Posebnu vrijednost čine brojni hidrografski fenomeni kao što su glacijalna jezera Zelengore (Bijelo i Crno jezero, Orlovačko  jezero, Donje i Gornje  Bare), impozantni  kanjoni  Sutjeske  i  Hrčavke,  vodopad Skakavac (72 m), ali i nepregledna  šumska prostranstva  od  kojih  je,  svakako,  najvrijednija prašuma Perućica. Imajući  sve  ovo  u  vidu,  nije  iznenađujuće  što područje Nacionalnog parka od  samih  njegovih početaka  pa  do  danas  predstavlja  poligon  za naučna istraživanja u raznim oblastima, naročito u šumarstvu i u oblastu biodiverziteta.

O Sutjesci su pisali brojni naučnici i istraživači, mnogo je reportaža snimljeno, bezbroj riječi izgovoreno, ali ovaj vanredno lijepi i interesantni prostor uvijek ostaje nedovršena, nedopričana, čudesna bajka o prirodi, ljudima i istoriji. Mogu se o Parku reći osnovni podaci, ali je to samo suvoparan govor brojki i činjenica koje nešto govore o njegovim vrijednostima; prava ljepota i bogatstvo ovog područja može se jedino osjetiti u dubini njegovih tajanstvenih šuma, usponom na stjenovite litice Maglića i Volujaka, slušanjem umirujućeg žamora rijeke ili potoka, degustacijom vode iz hladnog i bistrog šumskog izvora, šetnjom u sumrak oko jezera na Zelengori, osluškujući zov divojarca ili srndaća… Ma koliko se trudili, dubinu i ljepotu osjećanja doživljenih u ovim prilikama, nemoguće je na bilo koji način opisati. To se, jednostavno, mora doživjeti.

Ipak, evo osnovnih podataka o Nacionalnom parku „Sutjeska“. Najstariji i najveći nacionalni park u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini proglašen je 13. januara 1962. godine i prostire se na 16.052,34 ha, a više od 66 odsto pokriveno je šumama, dok ostatak čine livade, pašnjaci i goleti. Nacionalni park “Sutjeska” često nazivaju Josemitom Balkana. Najviši vrh Bosne i Hercegovine, Maglić (2.386 m.n.v.), nalazi se na području Parka. Upravo zbog ljepote svojih vrijednosti i činjenice da se radi o netaknutoj prirodi, ovaj nacionalni park 2000. godine dospio je u II kategorijiu IUCN-a (Odjeljenja UN-a za zaštitu prirode i prirodnih dobara). U srcu Parka smješten je i strogo zaštićeni prirodni rezervat Perućica (1.434 ha), najočuvanija i najveća prašuma u Evropi, u kojoj je od osnivanja Nacionalnog parka strogo zabranjena bilo kakva intervencija i uplitanje čovjeka. Nije ni čudo što se ovo jedinstveno mjesto nalazi na Tentativnoj listi Svjetske baštine UNESCO-a. Na Zelengori se nalazi osam glacijalnih jezera, poznatih “gorskih očiju”, a tu su i impozantni kanjoni Sutjeske, Hrčavke, Jabučnice, bistrih planinskih rijeka koje su bogate potočnom pastrmkom. Veoma je dragocjen i bogat fond divljači, kao i rijetkih biljnih vrsta, od koji su mnoge endemske. Na području Nacionalnog parka nalaze se i mnogobrojni spomenici starije i novije istorije. Bitka na Sutjesci (Peta ofanziva, “Operacija Schwarz”) dešavala se od 15. maja do 15. juna 1943. godine na prostorima Crne Gore, istočne Hercegovine i istočne Bosne, a završne i najkrvavije borbe odigrale su se na području rijeke Sutjeske i planinama koje je okružuju. U spomen na tu veliku bitku, na Tjentištu je izgrađen Memorijalni kompleks, čiji je centralni dio Monumentalni spomenik, djelo akademskog vajara Miodraga Živkovića, kao i Spomen-kuća Bitke na Sutjesci, arhitektonsko remek djelo mladog beogradskog arhitekte Ranka Radovića. Nacionalnim parkom “Sutjeska” upravlja Javna ustanova Nacionalni park “Sutjeska”, sa sjedištem na Tjentištu. Član je EUROPARC-a.