+387 65 792 814 / +387 66 155 378 (ENG) activeholidaysbosnia@gmail.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login
+387 65 792 814 / +387 66 155 378 (ENG) activeholidaysbosnia@gmail.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

8 razloga da provodite vreme u prirodi

Osam razloga da provodite vreme u prirodi

U tekstu ispod saznaćete zašto je dobro provoditi vreme u prirodi.

Možda neki od nas i dalje misle kako boravak u prirodi predstavlja ništa više nego uživanja u prekrasnom pejzažu, međutim pored uživanja , boravak u prirodi poboljšava naše psihičko i fizičko zdravlje.

Postoje brojni razlozi da provodite više vremena u prirodi, ali mi ćemo navesti osam i nadamo se da ćemo uticati na vas da lezanje u kući zamijenite šetnjom u obližnjem ‘’najvećem daru koje ima čovječanstvo’’.
What are these reasons then, which promise therapy for the mind, joy for the soul and strength for the body?

Kojih to osam razloga karakteriše prirodu kao: ‘’Terapiju za um, radost za srce i eliksir za zdravlje pluća?

Snabdjeva tijelo vitaminom D
Ležanje na travi

Poznato je da uloga vitamina D u našem životu kreće od samog rođenja, a nastavlja se kroz život, pa sve do samog kraja. Tokom prve godine života pedijatri preporučuju uzimanje kapi vitamina D, koje će koristiti do prvog rodjendana. Međutim vitamin D možemo reći ‘’Izlazi iz sunca’’, jer samo izlaganje suncu podstiče stvaranje vitamina D što je jedan od posebnih razloga odlaska u prirodu, na sunčano mjesto. 

S obzirom da priroda ima svoj savršeni red i sklad ljudski organizam ima mogućnost endogene sinteze ovog vitamina. a da bi endogena sinteza bila dovoljna potrebno je pametno i zdravo izlaganje suncu bez ogromnih zaštitnih faktora. 

Boravak na suncu smanjuje rizik od dijabetesa, autoimunih bolesti, multiple skleroze, osteoporoze, Alchajmerova bolesti, narušavanja imuniteta, a prema istraživanjima na univerzitetu u Edinburgu dokazano je da nam sunce pruža i značajnu zaštitu od bolesti srca i krvnih sudova.

 Mnoge kreme za sunčanje blokiraju proizvodnju vitamina D, zato vam predlažemo da koristite samo prirodna sredstva za sunčanje.

Look deep into nature, and then you will understand everything better.

Albert Einstein
Smirije i oslobađa telo stresa
Odmor u prirodi

Način života u urbanim sredinama usko je povezan sa većim stresom.  Noradrenalin i adrenalin  su dva hormona koja tijelo otpušta prilikom stresnih situacija. Nivo ova dva hormona je niži kod osoba koje provode vrijeme na selu, nego kod osoba koje žive u urbanim sredinama, objavljeno je u časopisu  ‘’American Journal of Human Biology’’.

Sa jedne strane, stres ili odgovor na stresnu situaciju, itekako nam je potreban. U slučaju da izbije požar ili se nađemo u nekoj po život opasnih situacija, tada baš i ne bi valjali da smo smireni. Naprotiv, potrebno nam je ubrzano lupanje srca, dodatni priliv kiseonika i šećera u mišićima, izoštrena čula i brze reakcije da bismo se spasili, dakle potreban nam je stres.
Dalje,  ako kasnimo na ispit ili posao, određena količina stresa nam samo može pomoći.

Sa druge strane, stresni odgovor se pokrene svaki put kada naš organizam izvrši procjenu da smo ugroženi. Iako se danas vrlo rijetko suočavamo sa situacijama u kojima smo životno ugroženi i da se moramo fizički boriti za život, moderni način života je takođe pun izazova – ali izazova druge vrste, izazova koji mogu aktivirati odgovor na stres, ali odgovor koji je u tim situacijama nije potreban i predstavlja neku vrstu lažnog alarma. Ako se to dešava često i stanje stresa potraje, onda je naše zdravlje direktno ugroženo.

Dakle, stres je neizbježan i koristan, ali može biti i izuzetno opasan.Razna istraživanja su pokazala da priroda podstiče i ubrzava oporavak od stresa i doprinosi razvoju imuniteta koji će nam pomoći kod sledećih stresnih situacija.

Fotografije prirodnog okruženja mogu umanjiti reakciju na stres. Nakon prikazivanja filma sa stresnim situacijama, a potom gledanja fotografija sa prirodnim okruženjem i fotografija sa urbanim okruženjem, oporavak od stresnih situacija iz filma bio je brži kod osoba koje su gledale fotografije sa prirodnim okruženjem pokazalo je istraživanje koje je objavljeno u časopisu ‘’Journal Environmental Psychology’’.

Samo deceniju poslije, isti časopis je objavio istraživanje gdje je prikazano kako nakon vožnje ili rešavanja zahtjevnih zadataka, sjedenje u sobi sa pogledom na šumu podstiče brži pad krvnog pritiska nego sjedenje u sobi bez pogleda na prirodu i isto tako šetnja u prirodi podstiče veće smanjenje stresa kod ispitanika nego šetnja u urbanoj sredini.

The best remedy for those who are afraid, lonely or unhappy is to go outside, somewhere where
they can be quite alone with the heavens, nature, and God. Because only then does one feel that
all is as it should be.

Anne Frank
Štiti vid
Vidokrug u prirodi

Savremen način života većinu nas je smjestio ispred računara, zbog čega smo svi žrtva i osjećamo neki od sledećih simptoma ili čak sve: zamagljen vid, dvostruke slike, crvene i suve oči, glavobolju, bol u vratu i leđima

Istraživanja su pokazala da je boravak u prirodi najbitniji prilikom prevencije sindroma ‘’Kompjuterskog vida’’ a koji podrazumjeva probleme sa vidom uzrokovane dugotrajnim gledanjem u ekran. Dakle, vještačko svjetlo kojem smo izloženi prilikom gledanja u ekran uređaja može uzrokovati kratkovidost, za koju je takođe lijek boravak u prirodi.

We do not see nature with our eyes, but with our understandings and our hearts.

William Hazlett
Poboljšava mentalno zdravlje
Mental Health kockice

Priroda nevjerojatno djeluje na mentalno zdravlje. Boravak u prirodi smanjio je depresiju kod čak 71% ispitanika, dokazala su istraživanja sprovedena u Essexu, sprovedena od strane organizacije ‘’Mind’’ koja se bavi mentalnim zdravljem.

Ovaj vid ekoterapije su uporedili sa istraživanjima nad drugom grupom koja je boravila u tržnom centru, a koja su pokazala da je 41% ispitanika osjetilo poboljšanje, a 22% pogoršanje.

Zbog toga je ova organizacija usredsređena na organizovanje projekata koji podstiču ljude na bavljenje vrtlarstvom i brigom o prirodnom okruženju, što dovodi do poboljšanja stanja tih osoba čak u 71% slučajeva.

U savremenim urbanim sredinama zbog velike gužve u saobraćaju netrpeljivost vozača je povećana do nivoa agresivnosti, pokazala su istraživanja objavljena u časopisu ‘’Aggressive Behavior’’

Veliki broj istraživanja su dokazala koliko priroda djeluje umirujuće i terapeutski na um i tijelo.
Ta istraživanja nam govore da urbana sredina i brz način života koji nosi sa sobom narušavaju našu koncentraciju, povećavaju stres i dovode do agresije, dok boravak u prirodi sa druge strane može da ojača naše mentalne sposobnosti, našu koncentraciju, kao i da smanji nivo stresa i agresivnosti.

Dakle, sljedeći put kada osjećate da ste preplavljeni užurbanim tempom gradskog života, kretanja i razmišljanja, kada osjećate nelagodnost ili uznemirenost,  jednostavno prošetajte parkom ili posmatrajte prirodu, pri čemu će pomoći i obična fotografija, kako biste vratili fokus i mentalnu snagu.

Naš savjet je da svoje slobodno vrijeme ili odmor iskoristite da provedete u prirodi, jer jedini besplatan lijek za veliki proj problema sa kojima se svakodnevno susrećemo.

Take a quiet walk with mother nature. It will nurture your mind, body, and soul.

A.D. Williams
Poboljšava kvalitet sna
Sleeping in nature

Ako vam je potreban kvalitetan san i ako želite da pomognete svome organizmu da se odmori tokom spavanja noću, jedan od niza uslova je i boravak u prirodi. 

Svaka osoba ima svoj unutrašnji sat, tačnije svoj biološki ritam na koji je naviknuto naše tijelo. Taj unutrašnji biološki sat povezan je sa suncem i ritmom budnosti i spavanja. Zbog toga, ako provodimo previse vremena u zatvorenim prostorijama, docice do poremećaja biološkog sata, a samim tim i do poremećaja sna.

Ali, izlaganje jutarnjim zracima sunca vraća normalne cikluse spavanja, a samo nekoliko sati provedenih u prirodi može nam pomoći da vratimo san u normalan ritam.

Nature is pleased with simplicity.

Isaac Newton
Jača imunološki sistem
Sunce u šumi

Gljivice i bakterije mogu da budu problem za naš imuni sistem, a ispostavlja se da ih ni drveće ne voli.

Starost šumskih stabala procjenjuje se na stotine i hiljade godina. Za to vrijeme postojanja drveće i biljke dovele su do savršenstva način zaštite od gljivica i bakterija, odnosno jedinjenja koja ih štite od istih. Dakle šumsko drveće i biljke emituju u okolinu „antimikrobna ispariva organska jedinjenja biljnih derivata, koji se nazivaju fitoncidi, da bi istrebili gljivice i bakterije“.

Kada su naučnici testirali ljude prije i poslije dvočasovne šetnje šumom, pronašli su kod svih, osim kod jedne osobe, 50% više bijelih krvnih ćelija (leukocita), kojima je u prvom redu uloga zaštita organizma od mikroorganizama.

Istraživači su takođe ustanovili da boravak u šumi popravlja prirodni imunitet, koji je važan za sprečavanje raka kao i drugih hroničnih bolesti. Međutim, naučnici iz Japana su otkrili da je tradicija koja se naziva Shinri-ioku ili “kupanje u šumi” i dalje jaka, a zašto je to tako, razlozi su biohemijske prirode.

Shinrin Yoku je inače dio tradicije zdravih životnih stilova Japana, a od 1981. godine, sa naučnim dokazom o pozitivnom uticaju na psihičko i fizičko zdravlje ljudi, prihvaćena je u Koreji, Finskoj, Irskoj i drugim zemljama. Ova vrsta medicine dio je i zdravstvenog sistema Japana, a pripada oblasti komplementarne medicine, aromaterapije i predstavlja preventivne i pomoćne terapijske metode izlaganja aromatičnim molekulima drveća šume koji imaju višestruko pozitivan uticaj na zdravlje ljudi i kvalitet života

U ljepotama prirode uživamo svi, a sada kada znamo koliko boravak u šumi može biti koristan za zdravlje imamo još razlog više da slobodno vrijeme provedemo u prirodi. Upravo su blagodati boravka u šumi razlog iz kojeg neki ljudi biraju živjeti u šumama ili uz njih. 

In every walk with nature, one receives far more than he seeks.

John Muir
Poboljšava koncentraciju i pamćenje
Knjiga i naočare

Pokazalo se da priroda poboljšava sposobnost usmjeravanja pažnje, što podrazumijeva fokusiranje na određene nadražaje kojima smo izloženi. Osim što pomaže u održavanju pažnje, boravak u prirodi također može poboljšati našu koncentraciju.

Uspjeh na testu pažnje poboljšan je nakon posmatranja fotografija prirode, bez obzira na vremenske uslove pokazao je skup eksperimenata iz studije koja je objavljena 2005. godine u časopisu “Journal of Environmental Psychology”.

Takođe, samo tri godine nakon toga istraživanja objavljena u časopisu” Psychological Science“ pokazala su da je šetnja prirodom u trajanju od 50 do 55 minuta poboljšao performanse na zadatku koji je zahtjevao prisjećanje na redosled brojeva.

Ostale studije koje su se bavile ovom vrstom istraživanja o uticaju prirode na koncentraciju zaključile su da posmatranje prirode može poboljšati mentalni fokus.

If you truly love nature, you will find beauty everywhere.

Vincent van Gogh
Uzemljivanje – oslobađanje tijela od negativne energije
Hodanje po travi bosom nogom

Najnovija istraživanja pokazala su kako boravak u prirodi obnavlja našu energiju i dovodi nas u stanje sreće i unutrašnjeg mira. Uzemljivanje u prenesenom značenju predstvalja dodir naših stopala sa zemljom što ima uticaj na cijelo naše tijelo i  oslobađa ga od negativne energije. 

Dr Gary Schwartz, profesor psihologije i medicine na Univerzitetu Arizona, naglasio je da je ‘’uzemljivanje’’ bitno isto onoliko koliko i sunčeva svjetlost, zrak, voda i hranljive materije.

Kada šetamo prirodom, pod našim nogama, nije samo zemlja prekrivena travom ili lišćem. Pod našim nogama je izvor prirodne energije koja izvlači negativnu energiju iz našeg tijela.

Kao sva druga živa bića na planeti i mi ljudi smo dio električnog sistema naše planete, a tlo ispod nas je više od nečega na čemu samo stojimo i po čemu se krećemo.

Study nature, love nature, stay close to nature. It will never fail you.

Frank Lloyd Wright