+387 65 792 814 / +387 66 155 378 (ENG) activeholidaysbosnia@gmail.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login
+387 65 792 814 / +387 66 155 378 (ENG) activeholidaysbosnia@gmail.com

Login

Sign Up

After creating an account, you'll be able to track your payment status, track the confirmation and you can also rate the tour after you finished the tour.
Username*
Password*
Confirm Password*
First Name*
Last Name*
Birth Date*
Email*
Phone*
Country*
* Creating an account means you're okay with our Terms of Service and Privacy Statement.
Please agree to all the terms and conditions before proceeding to the next step

Already a member?

Login

Da li znaš gdje se nalazi Nacionalni park Sutjeska?

Da li znaš gdje se nalazi Nacionalni park Sutjeska i kakva prirodna bogastva krije na svojoj teritoriji?

Ako te je ovo pitanje zainteresovalo nadam se da ćeš naći malo vremena i odlučiti da pročitaš par narednih redova koje ću posvetiti Nacionalnom parku Sutjeska..

Nacionalni park Sutjeska se nalazi u Bosni i Hercegovini i ujedno je najstariji i najveći park u mojoj državi. Teritorija parka iznosi 16 000 hektara i svojim većinskim dijelom nalazi se na prostoru opštine Foča a rasprostranjen je i na teritoriji opština Kalinovik i Gacko. Sam lokalitet parka je vrlo zanimljiv i jednim svojim dijelom se nalazi u pograničnom pojasu sa Crnom Gorom.

Maglić i Volujak

Ne samo da je najstariji i najveći park u državi već je jedan od najznačajnijih u Evropi. U samom parku se nalaze dva najveća vrha Bosne i Hercegovine, Maglić i Velika Vlasulja na Volujaku. Pa ako si dovoljno hrabar i odvažan mi smo tu da zajedno sa tobom osvojimo najveće vrhove Bosne i Hercegovine.

Maglić, najveći vrh Bosne i Hercegovine 2386 mnv

Pored brojnih vrhova Maglića, Volujaka, Zelengore tu su i brojna glečerska jezera koja su u narodu poznata kao „gorske oči“ zajedno sa planinskim vrhovima koji ih okružuju čine planinarske staze neodoljivim za sve planinare koji odluče da posjete Park. Od brojnih jezera koja se nalaze u parku izdvojiću njih par neizostavnih za posjetiti dok vrijeme provodiš u parku.

Trnovačko jezero

Trnovačko jezero koje često nazivamo najvećim srcem Balkana, jer zbog svog oblika izgleda kao jedno veliko srce, moj je prvi prijedlog za tvoju posjetu parku. Trnovačko jezero se nalazi u pograničnom pojasu BiH i Crne Gore, pa svojim lokalitetom spaja dva parka NP Sutjeska i Park prirode Piva. Samo jezero je smješteno u podnožju velikih vrhova Maglića te sav ambijent koji ga okružuje još nikog nije ostavio ravnodušnim, pa se nadam da neće i tebe ukoliko se odlučiš da ga posjetiš.

Trnovačko jezero, Park prirode Piva
Planina Zelengora

Neizostavno je spomenuti i našu planinsku ljepoticu planinu Zelengoru, koja svoje ime opravdava kroz svoje nepregledne pašnjake i zelene livade. Sa svojih osam glečerskih jezera je pravi raj za planinare i za porodice koje planiraju da naprave prve planinarske korake sa svojim najmlađim članovima. Ako si spreman da upoznaš Bosanskohercegovačke Alpe na pravom si mjestu i preporučiću ti da dođeš i osvojiš jedan vrh Zelengore, pa ćeš shvatiti zašto je poredim sa Alpima.

Od njenih vrhova izdvojiću Bregoč koji je ujedno i njen najveći vrh, koji se nalazi u neposrednoj blizini Orlovačkog jezera. Ali tu su i Uglješin vrh koji u svom podnožju čuva jezero Gornje Bare i njegovi proplanci čine idealno stanište za brojna krda divokoza, pa će sam uspon na ovaj vrh biti mnogo zanimljiviji. I naravno da ne zaboravim da pomenem da je čari i ljepotu Zelengore i njenih jezera prepoznao i sam Josip Broz Tito, predsjednik bivše SFRJ, koji je imao svoju planinsku kolibu pored jezera Donje Bare. U neposrednoj blizini ovog jezera nalazi se jedan od najznačajnijih i najljepših vidikovaca u Parku. Vidikovac Borić koji ime nosi po boru krivulju je mjesto sa kojeg vidiš slovo „I“ Bosna „I“ Hercegovina.

Jezero Gornje Bare, Zelengora, Nacionalni park Sutjeska
Kanjoning Hrčavka

Za one malo odvažnije i hrabrije koji traže adrenalin i pravu avanturu tu je kanjon rijeke Hrčavke, koji je ujedno i jedan od poslednjih istraženih kanjona na Balkanu i u svojim dubinama krije jednu savršenu avanturu „canyoning“. Hlada voda brojni brzaci, vodopadi koji se nalaze u kanjonu čine pravi izazov za prave ljubitelje avanture da savladaju sve prepreke koje je ovaj kanjon spremio da ga učine izazovnim i uzbudljivim. Dok čitaš ove redove, ako si u sebi pronašao skrivenog istraživača koji je spreman da savlada i osvoji svoj prvi kanjon, očekujemo te u narednim vrelim ljetnim danima da se zajedno rashladimo u kanjonu Hrčavke

Kanjon Hrčavke, Nacionalni park Sutjeska
Prašuma Perućica

Za sam kraj ovog teksta ostavio sam najbitniji dio Parka a to je prašuma Perućica. Ovaj iskonski i nedirnuti šumski kompleks zahvata površinu od 1434 hektara i predstavlja najbolje očuvanu i najznačajniju evropsku prašumu, drugu po svojoj površini u Evropi. Ono što posebno čini prašumu atraktivnom jeste vodopad „Skakavac“ visok 82 metra. U prašumi se sve odvija prirodnim putem bez ljdskog faktora i sve je u skladu sa prirodom. Kroz prašumu postoje dvije staze od kojih jedna vodi do vodopada Skakavac a druga prolazi koroz njen središnji dio. Ukoliko si spreman da istaržiš jednu od poslednjih parašuma u Evropi, na pravom si mjestu, jer uz naše licencirane vodiče ova avantura će ti ostati zauvjek u sjećanju.

Prašuma Perućica, vodopad Skakavac, Nacionalni park Sutjeska

Nadam se da sam uspio da ti jednim dijelom kažem zašto je bitan NP Sutjeska. Ukoliko nisam evo još par zanimljivosti vezanih za njega. Park prestavlja svojevrstan geološki, geomorfološki, floristički, vegetacijski i zoološki rezervat koji je po svom bogastvu jedinstven u Evropi. Sama flora Parka broji oko 1800 biljnih vrsta što je skoro kao i cijela flora Poljske koja je veća samo 1954 puta od Parka. Takođe park krije veliki broj životinjskih vrsta od kojih su najbrojniji medvjed, divokoza i vuk.

Leave a Reply